R
Istoria oraşului Sevilla din totdeauna a fost strîns legată de cea a rîului Guadalquivir. Din cele mai vechi timpuri oraşul a fost port fluvial şi punct de legătură între Oceanul Atlantic şi interiorul Andalusiei. De asemenea, să nu uităm că Sevilla a fost răscruce de drumuri între Nor-Estul şi Vestul Peninsulei Iberice. Încă din secolul I a.c zona oraşului Sevilla era considerată destinaţia perfectă pentru tîrgul de produse de pe valea rîului Guadalquivir. Sevilla s-a născut în locul unde fluviul nu mai era navigabil pentru bărcile ce intrau dinspre mare. Excavaţiile arheologice realizate în zona La Cuesta del Rosario confirmă că primele aşezăminte datează din secolul al-IX-lea a.c. Stăpînirea romană în Spania a durat mai mult de 6 secole. Cea dintîi colonie a fost Italica ce poate fi vizitată şi în zilele noastre. Vestigiile istorice ale coloniei se află la 10 km de Sevilla. Colonia Italica s-a dezvoltat foarte repede; între numeroasele construcţii din acea epocă amintim: amfiteatrul cu o capacitate de 25,000 de persoane, cele trei case De Exedra, Los Pájaros(Păsările) sau Hylas ornamentate cu mozaicuri impresionante. Oraşul este locul natal al celor doi împăraţi romani cunoscuţi, Traian şi Adrian. În anul 49 a.c. Iulius Cezar a redenumit oraşul cu numele de Híspalis, devenind astfel colonie oficială a Imperiului Roman. Colonia a cunoscut o puternică expansiune ajungînd pînă la zona numită în prezent Sevilla. Romanii au început transformarea peisajului, construind canale şi drumuri pentru a uni oraşele. În zilele noastre se pot admira numeroase unelte folosite de romanii din acea epocă, în magnificul muzeu Arheologic al oraşului. Mai tîrziu dezvoltarea oraşului a fost impulsionată de civilizaţia arabă. Ocupaţia arabă în Andalusia a durat circa 800 de ani, din anul 711 pînă în anul 1492, an în care Regii Catoloci au expulzat ultimul rege maur din Granada. Cele mai impresionante construcţii ale oraşului datează din acea epocă: Turnul de Aur, Turnul de Platină, La Giralda, Aleea de Portocali, zona Triana, zidurile Macarena şi El Alcázar (Cetatea). Vasalii creştini au creat cu priceperea lor alte măiestrii precum Palatul Petru I ce face parte din Reales Alcázares din Sevilla. Există numeroase biserici în stil maur precum biserica San Marcos, biserica Santa Catalina şi biserica San Pedro.
Stilul arhitectonic maur (Mudéjar) s-a menţinut un timp îndelungat, unul dintre exemplele cele mai vii este faimoasa Casa de Pilatos, unul dintre edificiile cele mai frumoase ce se pot vizita în Sevilla. Zidurile şi porţile de intrare în oraş oferă observatorului o viziune perfectă a aşezămîntului de-a lungul timpului. După ocuparea Granadei de către creştini, Spania a intrat într-o perioadă înfloritoare de extindere şi prosperitate. Descoperirea Americii în 1492 a transformat Sevilla în unul dintre cele mai opulente oraşe din Europa. În anul 1503, Sevillei i se decernează monopolul comerţului spaniol cu noul continent, oraşul devenind astfel cel mai cosmopolit din Europa. Cu toate că oraşul Madrid a fost denumit capitală în anul 1561, Sevilla continuă să fie cel mai important nod de comunicaţii pîna în secolul XVII. Se înalţă splendide edificii în stil renascentist şi baroc, oraşul devine locul de creare artistică pentru artiştii Epocii de Aur a Spaniei precum Zubarán, Murillo, Juan de Valdés Leal. Din nefericire o mare parte din aceste bogăţii a fost spulberate în războaie de către Dinastia de Habsburgo. De asemenea, în urma Tratatului de la Utrecht, Gibraltarul a fost cedat englezilor. Neînţelegerile cu Franţa au tîrît Spania în războaiele napoleonice. După faimoasa bătălie de la Trafalgar, regele spaniol Carlos IV a abdicat şi împăratul Napoleon Bonaparte a aşezat pe tronul spaniol pe fratele său, Joseph. Războiul a continuat şi cu ajutorul britanicilor, francezii au fost expulzaţi din Spania. O data cu instaurarea Borbonilor, Spania a început să îşi piardă coloniile. În secolul XVIII, în Spania începe declinul economic iar în secolele al XIX- lea şi al XX-lea, datorită sărăciei, au loc numeroase conflicte politice ce provoacă războiul civil. Edificiile istorice cele mai recente datează din epoca expoziţiei ibero-americane, din anul 1929 precum Piaţa Spania şi Parcul Maria Luisa.
revenire sus
Responsabilităţi:
Am încercat ca toate informaţiile prezentate în această pagină web să fie cît mai exacte posibile, dar este prezentată în acest format şi nu ne responsabilizăm de informaţii incomplete sau pierderi de informaţii. |
vezi mărit
|
Viaţa de noapte în Sevilla | Provincia Sevilla | Restaurante |
||